Aplikasikan Dollar Cost Averaging dalam pelaburan

Jom fahami apa itu konsep Dollar Cost Averaging dlm pelaburan adakah efektif atau tidak....mari kita buat sedikit homework samaada perlaksanaan nya membuahkan hasil utk kita semua...

“Sepanjang pemerhatian saya selama 60 tahun ini di Wall Street, orang tidak berjaya meramalkan apa yang akan terjadi dalam pasaran saham.”– Benjamin Graham, pengarang “The Intelligent Investor”

Melabur akan menjadi begitu mudah kalaulah kita boleh meramalkan bilakah masa terbaik untuk membeli atau menjual. Walau bagaimanapun, meramalkan masa yang sesuai untuk melabur dalam pasaran adalah mustahil dan ramai yang telah mengalami kerugian besar kerana mencubanya dan gagal. Salah satu cara untuk mengharungi naik turun pasaran saham yang sentiasa berlaku ini ialah dengan menggunakan kaedah pemurataan kos ringgit. Kaedah ini memastikan kita mendapat faedah daripada pulangan sejarah yang mantap yang ditunjukkan dalam jangka panjang dan melindung nilai kesan kemerosotan dan sedikit aliran menurun dalam jangka pendek.
Pemurataan kos Ringgit merupakan satu teknik pelaburan yang bertujuan untuk mengurangkan pendedahan kepada risiko yang berkaitan dengan membuat satu pembelian tunggal yang besar dengan melaburkan jumlah tetap dalam pelaburan tertentu (misalnya, unit amanah) pada selang masa yang tetap (sama ada bulanan atau suku tahunan), tanpa menghiraukan harga unitnya.
Sebagai contoh, anda boleh memilih untuk memindahkan RM500 hingga RM1,000 daripada gaji anda kepada dana unit amanah ataupun anda boleh membuat pelaburan sebanyak RM1,500 atau RM3,000 setiap suku tahun. Jumlah dan kekerapan pelaburan anda bergantung pada sumber kewangan dan matlamat masa depan anda.

Bagaimana Pemurataan Kos Dolar Berfungsi

 

Keputusan
Kos Purata Seunit                                   RM0.1923
Harga Unit pada Disember                 RM0.2510
Nilai Pelaburan pada Disember        RM15,664.48
Dalam contoh ini, dengan menggunakan kaedah pemurataan kos ringgit, kos purata seunit yang dilaburkan hanyalah RM0.1923, dan bukannya RM0.2549 jika pelabur melaburkan jumlah sekali gus pada bulan Januari.
Jika anda melabur kesemua RM12,000 anda pada bulan Januari, jumlah unit yang diperolehi adalah 47,077.29 dengan kos seunit adalah RM0.2549, berbanding menggunakan teknik pemurataan kos ringgit, unit yang diperolehi adalah 62,408.28 dan kos purata seunit adalah RM0.1923. Ini menyebabkan kesan turun naik dalam jangka masa pendek menjadi kurang.


Strategi Pelaburan Jangka Panjang
“Disiplin adalah kunci kejayaan untuk pelabur jangka panjang. Dia tidak boleh jatuh ke dalam perangkap menguruskan pemegangannya berpandukan tajuk berita akhbar, petikan, ramalan tanpa menggunakan fikiran, gerak hati atau keputusan tempoh yang lepas.”– Frank Armstrong, pengarang “The Informed Investor.”
Walau berapa pun jumlah wang yang dilaburkan, pemurataan kos dolar adalah strategi jangka panjang. Meskipun pasaran kewangan cenderung untuk turun naik, namun ia selalunya bergerak dalam arah yang sama dalam tempoh masa yang agak panjang. Pasaran turun dan pasaran naik boleh berlanjutan selama berbulan-bulan, bahkan adakalanya bertahun-tahun. Disebabkan arah aliran ini, pemurataan kos dolar tidak akan cukup berkesan jika digunakan untuk jangka pendek sahaja.
Sebagai contohnya, pelabur mungkin memilih untuk membuat 10 pembelian dana unit amanah dalam sebulan. Walaupun kemungkinan besar harga belian unit tidak akan sama bagi setiap urus niaga dalam tempoh masa yang pendek itu, namun perbezaannya tidaklah besar.
Namun begitu, dalam tempoh kitaran pasaran yang lebih panjang, anda mungkin akan menempuh pasaran naik dan pasaran turun, dengan harga sekuriti tertentu mengalami perubahan yang besar. Pemurataan kos dolar akan menolong memastikan kos purata seunit anda mewakili kedua-dua premium pasaran naik dan diskaun pasaran turun, berbanding dengan hanya premium yang biasanya dibayar oleh pelabur dalam pasaran naik.

Petua untuk Anda Bermula


“Mereka yang menyertai program pelaburan akan mempunyai lebih banyak wang apabila mereka bersara daripada mereka yang tidak menyertainya langsung.”- Penulis kewangan Australia, Noel Whittaker.
Cara yang mudah dan berkesan untuk para pelabur mengaplikasikan teknik ini adalah dengan melabur menggunakan Direct Debit Instruction (DDI) atau Standing Instruction (SI) melalui bank dimana satu jumlah tetap akan dipindahkan secara automatik daripada akaun simpanan atau akaun wang gaji anda dikreditkan setiap bulan ke akaun dana pelaburan.
Syarat utama untuk menggunakan teknik ini adalah anda perlu melabur secara tunai paling kurang RM1000. Jumlah minimum pindahan automatik (DDI) adalah RM100.
Kaedah ini memastikan pelabur melabur secara konsisten dalam suatu tempoh masa. Ini adalah salah satu cara yang baik untuk menyemai sifat menabung yang berterusan, justeru membina kekayaan.
Jika anda berminat dengan pemurataan kos dolar, berikut ialah beberapa petua untuk menolong anda menjadikan strategi ini bermanfaat kepada anda:
  • Bermula secepat mungkin. Semakin lama anda perlu mengharungi turun naik pasaran, semakin banyak peluang yang anda ada untuk membina akaun yang besar.
  • Terus menggunakannya. Pemurataan kos dolar adalah strategi jangka panjang. Pastikan anda mempunyai sumber kewangan dan disiplin untuk melabur secara berterusan dalam segala jenis pasaran, tanpa menghiraukan turun naik harga.
  • Ambil kesempatan ke atas potongan automatik. Caruman pelaburan secara potongan gaji atau potongan akaun bank anda merupakan kaedah yang mudah dan senang untuk melabur, dan boleh menolong anda menanamkan tabiat melabur secara tetap.
  • Bersedia menghadapi kerugian. Pemurataan kos dolar tidak menjamin bahawa portfolio anda sentiasa untung sahaja dan tiada kerugian. Walaupun anda membayar kos purata yang lebih rendah daripada harga purata unit, anda masih boleh mengalami kerugian jika anda memilih masa yang tidak sesuai untuk keluar dari pasaran, terutamanya ketika harga rendah.
Membina kekayaan dengan melabur dalam unit amanah adalah lebih kepada soal kesabaran dan kegigihan daripada soal kemahiran pelaburan dan nasib. Keputusan besar yang mesti dibuat ialah sama ada anda sanggup melepaskan kepuasan serta-merta untuk mencapai matlamat kewangan jangka panjang anda. Jika anda sanggup, maka pemurataan kos dolar boleh menjadi cara yang sangat berkesan untuk menolong anda mencapai matlamat anda itu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...