Rasanya dah lama sangat aku tak menjamah makanan tradisional ubi kayu ni.Aku rasa kali terakhir aku makan masa tahun 2000 kot.Dah tak ingat aku.....Disebabkan aku tinggal kat kawasan kampung jadi untuk aku mendapatkan stok ubi kayu ni takda lah susah manapun.Cuma nya nak merasai nikmat makan macam orang-orang dulu jer.Kalau nak lagi sedap makan ubi kayu rebus cicah dengan sambal tumis dan minum air kopi 'O' panas.Lagi SYIOKK Kalau hujan.Pastinya terangkat.Jangan pandang rendah pada khasiat ubi kayu ni.Sebab mengikut fakta pemakanan Ubi Kayu mengandungi beberapa khasiat nya yang tersendiri.
Inilah hasilnya,Mak aku yang masak ni.Air tangan ibu masih dapat kurasakan lagi,Terima kasih Mak.Sebab rebuskan ubi kayu ni.Pehh...makan tak ingat aku,petang-petang ni.Bak kata pepatah melayu lama sampai tak perasan mak mertua lalu bila makan ubi kayu rebus cicah sambal tumis ni.Korang pernah makan tak?Kalau tak pernah cuba-cuba lah rasa.Cari ubi kayu kat pasar borong mesti ada.Tak mahal manapun sekilo rm2 ringgit rasanya.
Agak-agak korang terliur tak?kalau tak terliur takpa,tapi kalau terliur aku tak boleh nak tolong la ye...hehe.
Antara khasiat ubi kayu yang aku tahu mempunyai kandungan mineral seperti kalsium,serat diet,zat besi,manganese,fosforus,potasium,vitamin B6 dan vitamin C.Fungsi serat diet ia dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular,kanser usus dan juga membantu mengawal diabetis.Banyak jua kan khasiatnya ubi kayu.Jadi aku rasa lepas ni ubi kayu boleh di komersialkan ke seluruh dunia.Sapa nak jadi jutawan ubi kayu,peluang besar menanti anda.