Tentang Nabi Muhammad SAW .

Sedang Saya surfing mencari idea dan aktiviti untuk dilakukan pada hari ini..Saya terjumpa satu artikel menarik berkenaan Rasul Kita .Nabi Muhammad SAW.Mr Jem rasa artikel ini amat menarik untuk dikongsikan bersama dengan para pembaca semua.Artikel ini akan membentangkan 11 fakta unik berkaitan Rasulullah SAW dari hadis-hadis bertaraf sahih yang dipetik daripada kitab Syamail Muhammadiyah Imam Tirmizi.

1.Rasulullah bersandar dengan sisi kiri tubuh beliau diletakkan pada sebiji bantal .(hadis 126,syamail Muhammadiyah).

2. Rasulullah tidak makan sambil bersandar (hadis 128 & 135,syamail Muhammadiyah).

3.Rasulullah tidur sehingga berdengkus halus .Baginda selalu berdengkur ketika tidur.(Hadis 248,syamail Muhammadiyah).

4.Tangisan Nabi berbunyi seperti air yang menggelegak.(hadis 308,syamail Muhammadiyah)

5.Rasulullah pernah diundang makan roti gandum dengan lemak basi.Baginda memenuhi undangan itu.(Hadis 319,Syamail Muhammadiyah)

6. Bau peluh Rasulullah lebih wangi daripada minyak wangi.(Hadis 331,Syamail Muhammadiyah)

7.Rasulullah tidak pernah sekalipun menggunakan tangan untuk memukul kecuali dalam jihad.(Hadis 334,Syamail Muhammadiyah).

8.Apabila seseorang bertanya ataupun meminta daripada Rasulullah ,Baginda tidak pernah berkata ''TIDAK''.(Hadis 338,Syamail Muhammadiyah).

9.Nabi sangat pemalu .Lebih pemalu daripada gadis perawan di bilik hiasnya.(Hadis 344,Syamail Muhammadiyah).

10.Antara nama lain Nabi Muhammad adalah Ahmad ,Al-Mahi (penghapus kekufuran),Al-Hasyir (yang mengumpulkan),Al-Aqib (yang mengakhiri). (Hadis 352,Syamail Muhammadiyah).

11.Baginda tidak pernah makan roti dengan daging kecuali bersama orang lain.(Hadis 361,Syamail Muhammadiyah).

pepatah melayu ada berbunyi,'tak kenal maka tak cinta'....Saya harap dengan sedikit perkongsian ini dapat meningkatkan kecintaan kita pada Rasulullah SAW....INSHAA ALLAH.


Rasulullah s.a.w. bersabda
maksudnya:
“… barangsiapa yang mencintaiku, maka ia bersamaku di dalam syurga”
(Riwayat Tarmizi)
 Wallahualam.
- See more at: http://fuh.my/fakta-unik-tentang-nabi-muhammad/#sthash.VlJrGx88.dpuf
Rasulullah S.A.W Bersabda:
maksudnya:
"...barangsiapa yang mencintaiku,maka ia bersamaku di dalam syurga"

(Riwayat Tarmizi)

WALLAHUALAM
Artikel ini akan membentangkan 11 fakta unik berkaitan Rasulullah SAW  dari hadis-hadis bertaraf sahih yang dipetik daripada Kitab Syamail Muhammadiyah Imam Tirmizi. - See more at: http://fuh.my/fakta-unik-tentang-nabi-muhammad/#sthash.Z85ggYbB.dpuf
Artikel ini akan membentangkan 11 fakta unik berkaitan Rasulullah SAW  dari hadis-hadis bertaraf sahih yang dipetik daripada Kitab Syamail Muhammadiyah Imam Tirmizi. - See more at: http://fuh.my/fakta-unik-tentang-nabi-muhammad/#sthash.VlJrGx88.dpuf
Artikel ini akan membentangkan 11 fakta unik berkaitan Rasulullah SAW  dari hadis-hadis bertaraf sahih yang dipetik daripada Kitab Syamail Muhammadiyah Imam Tirmizi. - See more at: http://fuh.my/fakta-unik-tentang-nabi-muhammad/#sthash.VlJrGx88.dpuf
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...